dinsdag 30 juni 2020

Wat is een autoverzekering?

Autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht voor autobezitters en deze verplichte autoverzekering wordt de WA verzekering genoemd. De wettelijke verplichting komt voort uit de WAM, zodat derden beschermd zijn tegen schade, die onder de dekking van de WA verzekering valt. De consument heeft vervolgens zelf de mogelijkheid om ook de eventuele eigen schade aan de auto te verzekeren, want dit valt namelijk niet onder de dekking van de WA verzekering. De eventuele eigen schade kan gedekt worden door een uitgebreide autoverzekering af te sluiten, waarbij er een onderscheid gemaakt kan worden tussen beperkt casco verzekering en volledig cascoverzekering.
Uitgebreide autoverzekering
De uitgebreide autoverzekering is vooral van toepassing op de nieuwe en jonge auto’s tot een leeftijd van ongeveer acht jaar. Oudere auto’s kunnen verzekerd worden door een WA verzekering te nemen, want voor dergelijke auto’s loont het niet om nog een uitgebreide autoverzekering af te sluiten. De beperkt casco verzekering dekt ook schade aan de eigen auto als gevolg van brand, diefstal of stormschade en wordt aangeraden voor auto’s die ouder zijn dan drie jaar en weer jonger dan acht jaar. Wie een complete dekking wil voor schade aan de auto, waarbij ook schade als gevolg van het slippen op de weg, van de weg raken of door een botsing met een overstekend dier gedekt zal worden, kan een volledig casco verzekering afsluiten, die ook bekend is onder de naam van all risk verzekering. Deze verzekering wordt vooral geadviseerd bij de aankoop van een nieuwe auto of bij de aanschaf van een jonge auto tot rond de drie jaar.
Keuze autoverzekering
Iedere consument heeft weer andere voorkeuren met betrekking tot de keuze voor een autoverzekering, waarbij een lage premie als uitgangspunt genomen kan worden, maar ook de uitgebreidheid van de dekking. De meeste consumenten doen eerst een vergelijkend onderzoek van autoverzekeringen, om zo een betere afweging te kunnen maken. Dat is natuurlijk ook de manier om de meest geschikte autoverzekering te kunnen afsluiten. Aandachtspunten bij het afsluiten van de autoverzekering zijn verder nog het eigen risico en de bonus/malus regeling, waardoor de premie lager kan uitvallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten